Статии с етикет: коалиция - 24novini.bg
Статии с етикет: коалиция - 24novini.bg

ДОСТ - партията на екслидера на ДПС Лютви Местан, ще се коалира за изборите с БЗНС на бившия военен министър Николай Ненчев.

В ЕП ще имаме седем представители на десницата - 6 от ГЕРБ и СДС и един от „Демократична България“ в лицето на Радан Кънев, заяви днес лидерът на СДС Румен Христов, който обяви, че партията му ще се коалира и за местния вот с ГЕРБ.

 

Синята централа на СДС предстои да вземе решение за трайна коалиция с ГЕРБ. Коалицията, която вкара едни евродепутат от СДС в Европарламента в лицето на Александър Йорданов, за сметка на следващата го в листата Лиляна Павлова, смята да продължи сътрудничеството си и за местния вот, съобщи председателят на СДС Румен Христов.

 

След заседание на коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти стана ясно,ч е партньорите са се обединили около изпълняването на мандата до края, а за да имат кворум всеки ден, ще затегнат дисциплината. 

 

Народна партия Свобода и достойнство ще прави коалиция с партията Воля. Това обяви Веселин Марешки на пресконференция в Народното събрание.  Коалицията е за европейските избори, а листата ще бъде водена от Марешки. 

Цветан Цветанов е опитен парламентарен играч, голям политик, сравним с Шарл дьо Гол, Аденауер, Кенеди и други титани в световната политическа история. Това обяви лидерът на Атака Волен Сидеров в интервю за БНР и обяви, че Цветанов отдавна оформя кворума в парламента без патриотите, а с Воля и ДПС. 

В опит да си вдигне цената партията на вицепремиер Красимир Каракачанов излезе с ултиматум за участието си в управляващата коалиция. От позиция, разпространена до медиите, от ВМРО посочват, че в последните месеци патриотичната коалиция се разтърсва от скандали и вече е време да се фокусира върху програмата си и заложените приоритети.  

"Считаме, че в разумен срок трябва да има видим напредък по тях. Само това би осмислило реално нашето участие в управлението на страната", се казва в писмото на ВМРО, но пък после в стъпка назад се уточнява, че това е въпрос на дискусия  както в партиотичната коалиция, така и с ГЕРБ. 

Сред нещата, които ВМРО иска, за да остане в коалицията, са "изготвяне на правителствена програма за мерки срещу циганизацията, гетоизацията и произтичащите от това проблеми". В тази програма влиза полагане на общественополезен труд, обвързването на социалните помощи с грамотността, намаляване на помощите за деца на несоциализираните групи и създаване на доброволни отряди към МВР за поддържане на обществения ред. 

Ултиматумът на Каракачанов най-вероятно е заради последните социлогически проучвания, които сочат сериозен спад на патриотите, който поставя под въпрос дори влизането им в Европарламента. 

 "Това трябва да спре, трябва да се потърси единство около общи приоритети и да бъдат постигнати реални резултати в управлението, иначе съществуването на коалицията става безсмислено", пише в позицията относно скандалите между патриотите, които допълнително свалят рейтинга им. 

Въпреки, а може би именно заради скандала с българските паспорти, от ВМРО искат законодателни промени за улесняване на получаването на българско гражданство, като такова се дава на "всеки българин по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схемИ". 

 

ВМРО искат още мерки за противодействието на радикалния ислям, увелиличаване на пенсиите за сметка помощите за "социалния паразитизъм и въвеждане на часове по родинознание и начално военно обучение.

От ВМРО се обявиха и за въвеждането на данък "Лукс" с уточнението, че трябва да поставят въпроса пред ГЕРБ. Макар данъкът обикновенно да се свързва със скъпи коли и имоти, войводите ще се фокусират върху крупните собственици на земя. 

СДС разговаря с всички формации, които са ни потърсили, но те трябва да бъдат с категорична проевропейска ориентация - трябва да смятат, че мястото на България е в НАТО и няма друга алтернатива. Това каза лидерът на СДС Румен Христов в интервю за 24novini.bg.

 

СДС е много търсена партия през последните два месеца, защото явно се осъзнава от всички политически субекти при нас в България, че имаме своя потенциал, той не е малък. Това ззяви главният секретар на СДС Илия Лазаров на пресонференция, на която от синята партия обявиха коалиционна готовност.

След година и половина си давам сметка, че извършихме грешка, че излъчихме двама лидери на Патриотичния блок в изпълнителната власт и така изгубихме добрата комуникация помежду си, каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред Би Ти Ви.

Изгубихме рефлекс за бързи действия, всичко това се отразява зле и доверието помежду ни е спаднало, посочи той.

Сидеров определи искането си за оставка на Красимир Каракачанов като спасителна акция, а не хватка.

Можем да подкрепяме управлението без да заемаме постове,

каза Сидеров. "Така ще можем да преосмислим поведението си. Не говоря за напускане на управлението, а за изтегляне на лидерите. Имаме нужда от мозъчна атака, която да ни изведе на ново ниво. Властта изхабява, носи негативи, ако не правиш нещо запомнящо се", коментира Сидеров.

"Предупреждавах ги: Концентрирайте се върху важни неща, не върху сергии и дискотеки! Но те не ме слушаха и можем да последваме Реформаторите. Има опасност да не бъдем в парламнта и това е лошо, защото самата тема за патриотизма девалвира, а това е национален проблем", коментира Сидеров. Според него темата за патриотичните идеи може да девалвира сериозно.

Сидеров каза, че комуникацията между тримата лидери на Патриотичния блок се е влошила - те пътуват, не можем понякога със седмици да се видим, посочи той.

Каракачанов може да се обиди, че искам оставката му през медиите,

но напоследък всичко става през медиите, каза лидерът на "Атака".

Според лидера на "Атака" правителството може да падне не след оставките на вицепремиерите, а ако се изгуби комуникацията между тримата лидери на Патриотите и така спадне подкрепата към кабинета.

По думите му не е обсъждана идеята Сидеров да стане вицепремиер, не обсъждано и Патриотите да се явяват заедно на Евроизборите.

Страница 1 от 6

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...