Пазарджик и региона
16.11.2018 | 00:28
Като коледен подарък в края на мандата на Комисията Юнкер, определи последния мониторингов доклад за България, ген. Атанас Атанасов на пресконференция в Пазарджик. „От два дни Борисов и министри развяват като знаме няколко добри думи написани от еврочиновник, но като кръпка в него виси въпросът за влошената медийна среда в страната.“, коментира той. „Нали се сещате как се гради медиен комфорт тук, с рекламни пакети от европроекти, раздавани на определени медии, за да се заглуши гласът на опозиционните и извънпарламентарните партии“, допълни той. На фона протестите, които заливат България, вместо да развяват подарени доклади, Борисов и сие да попитат българските граждани колко добре живеят и как са усетили намаляването на престъпността, посъветва премиерът лидерът на ДСБ.
15.11.2018 | 23:42
На работно посещение в Пазарджик пристигна делегация от Община Сюенчън, провинция Ахуей, Китай, съобщават от общинската администрация. Това е втората среща между представители на двете местни власти, която цели да засили сътрудничеството в сферата на бизнеса. Намирането на инвестиции и чуждестранни партньори бяха основните теми на разговорите между двете страни, а освен на среща в Община Пазарджик, китайската делегация посети и две предприятия в града (РАИС и KOSTAL). Секретарят на Община Пазарджик – Румен Кожухаров подписа и писмо за намерение за икономическо сътрудничество между Пазарджик и Сюенчън. Водач на китайската делегация беше г-н Тиан Яншен - заместник-кмет на Сюенчън, заедно с директорите на ключовите инвестиционни дирекции.  
15.11.2018 | 22:18
Два казуса от преди 1944-та година за "домашно" получиха за решаване Мариана Шотева - председател на Административния съд в Пазарджик и съдия Христина Юрукова от възпитаниците на ПГ "Иван Аксаков" при гостуването им на "Деня на отворените врати", огранизиран от Административен съд - Пазарджик. "Казусите касаят правото на жените да извършват търговска дейност и да развиват бизнес през далечната 1939-та година и дело за признаване на бащинство от 1944-та.", обявиха аксаковките Петя Дамянова и Виктория Методиева, като споделиха, че ще очакват с нетърпение решението на съда. Младежите се бяха постарали да приложат и нормативната база, която е действала към онзи момент на правораздаване. От своя страна председателят на съда Марияна Шотева ги дари с основния закон на страната - Конституцията на Република България.
15.11.2018 | 21:46
Очкава се в понеделник да бъде обявена обществената поръчка за изпълнител на инженеринга на новата сграда на Административния съд в Пазарджик, обяви днес в "Денят на отворените врати", председатеят на съда Мариана Шотева. "Вече сме в началото на финалната права и се надявам скоро да имаме собствена сграда, в която освен Административен съд - Пазарджик да заработят и Окръжна и Районна прокуратура", сподели Шотева.  
15.11.2018 | 13:13
Институциите в Пазарджик и областта работят в много добър синхрон помежду си, но това не ни изолира от тенденцията домашното насилие да се превръща в глобален проблем, стана ясно на днешната Кръгла маса, организирана от Фонд за превенция на престъпността ИГА. Пз24 вече писа, че от месец май неправителствената пазарджишка организация изпълнява проект „Превантивни програми за домашно насилие” , сключен с Министерство на правосъдието. Конкретната цел на проекта е да се намалят проявите на домашно насилие и негативните последствия върху жертвите и обществото, а за шестте месеца, в които се е изпълнявал на територията на Пазарджишка област, ефектът е налице. Нужни са обаче и информираност на гражданите за правата им, и много превенция, и законови промени, защото насилието пълзи сред нас и взима все повече жертви.

В Кръглата маса участваха представители на институции и организации, ангажирани по темата. Стана ясно, че в Бюрото за консултации с жертви и с насилници за това време са минали петима извършители на домашно насилие, които след съдебно решение сами са изпълнили доброволно наложената им мярка. При трима от тях наистина имаше резултат, поясни Валентина Гешева, експерт по проекта.

За това време в областта е изготвен анализ на ситуацията чрез 18 анкетни карти, изпратени на институциите, направен е обучителен семинар във Велинград на техни представители, както и на 12 училищни директори. За пръв път е предоставена и мобилна услуга – екип от социален работник и психолог на място са реагирали при подадени сигнали. Само през последния месец те са получили 20 такива сигнали. В 9 от 12-те общини са проведени информационни дни, разясни ръководителката на проекта Мариана Бойрикова.

За 2017-а в ОД МВР-Пазарджик са постъпили 62 случая за домашно насилие със 75 пострадали, стана ясно от изготвения от експерта Андрей Момчилов анализ. За същото време 84 са делата за защита от домашно насилие, от които приключени са 76, а 36 заповеди за защита са издадени от районните съдилища. Получените данни и от съда, и от полицията, и от останалите анкетирани институции, показват, че повечето от жертвите са жени, на възраст от 30 до 50 години, и повечето от пострадалите са жители на големите градове.

Изготвена е и програма за развиване на умения за разпознаване и справяне с домашното насилие в училищата в Пазарджишка област. Пробно тя е приложена „на терен” в две училища – основните школа в Паталеница и във Величково. Там децата били включени в 4 сесии от по 45 минути в групи от по максимум 20 ученици и под формата на игри провеждали дискусии за ролите в семейството и за формите на насилието.
14.11.2018 | 20:42
Представяне на резултатите от проект „Превантивни програми за домашно насилие” и анализ на ситуацията с домашното насилие в Област Пазарджик ще представят днес в залата на хотел „Хебър“ на заключителна кръгла маса от Фонд ИГА. На събитието ще бъде оповестен и доклада им за състоянието, характеристиките, особеностите, специфичните проблеми, взаимодействие на институциите, както и специално проучване на експертите по проекта и дейността на Бюрото за консултиране, насочване и подкрепа на жертви на домашно насилие.
14.11.2018 | 19:49
Представяне на ирландския модел за подкрепа на жертви на сексуално насилие ще направи на специален информационен ден фондация „Джендър алтернативи” в КСУДС в Пазарджик в партньорство на 23 ноември. Събитието е част от проект „Иновативни решения за подпомагане жертвите на сексуално насилие”, с финансовата подкрепа на ОПРЧР 2014-2020 г.. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на ЕС, който се изпълнява от фондация „Джендър алтернативи” в партньорство с „Център за сексуално насилие Корк” - Ирландия, в рамките на процедура „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж”.
14.11.2018 | 19:33
Джуниър Ачийвмънт България организират инициатива в партньорство с Професионална гимназия по икономика и туризъм ,,Алеко Константинов” Велинград, в рамките на Световната седмица на предприемачеството, която тази година се провежда от 12 до 18 ноември. Велинградската гимназия така се включва в световната седмица на предприемачеството.   
14.11.2018 | 11:13
Община Велинград е номинирана в две категории за Третите годишни награди в туризма, връчвани от Министерството на туризма, а отсъствието на други общини от Пазарджишка област в класацията прави тягостно впечатление. Никой обаче не ни е виновен.

Велинградската община е претендент в категорията за балнео и спа, спечелена миналата година от община Минерални бани. В тази категория са номинирани общо 4 общини, а освен Минерални бани, другите конкуренти на велинградчани са Сандански и Сапарева баня.
14.11.2018 | 10:59
Рекордна година по спечелени медали отчетоха каратеките на СК „Тонус-спорт”-Пазарджик. Такава е равносметката на треньора сенсей Асен Василев след последното за годината състезание в София. Там се проведе международен турнир Гранд При, по Шотокан Карате – До за всички възрасти. В спортна зала “Христо Ботев” дойдоха 360 състезатели от 16 клуба, с представители от Сърбия и Гърция. СК’Тонус – спорт” взе участие с 12 състезатели от възрастови групи, родени от 2010 до 2015 г. включително, и спечели 20 медала, от които 5 златни, 12 сребърни и 3 бронзови. Оказа се, че всеки състезател от пазарджишкия клуб е със спечелен медал, като 8 от тях са с по две отличия в дисциплините “Ката” и “Кумите”.

Това са призьорите от София:

Виктор Топчийски – 2 златни медала , в Ката и Санбон кумите
Иван Барабаров – 3латен медал в Ката , сребърен в Санбон кумите
Георги Василев – сребърен медал в Ката и златен в Шобу ипон кумите
Ивелина Донова – 2 сребърни медала в Ката и Шобу ипон кумите
Виктор Криловски- 2 сребърни медала в Ката и Шобу ипон кумите
Виктор Минеков – златен медал в Ката и бронзов в Шобу ипон кумите
Иван Тодоров – 2 сребърни медала в Ката и Шобу ипон кумите
Асен Илиев- сребърен медал в Ката и бронзов в Шобу ипон кумите
Сами Далли – сребърен медал в Шобу ипон кумите
Никол Николова – сребърен медал в Шобу ипон кумите.

Алекс Николов – сребърен медал в КатаЗлатното момиче на художествената гимнастика Ренета Камберова бе гост на откриването на състезанието. Тя лично дойде при нашите каратеки, за да ги подкрепи за успешно представяне, в това трудно състезание, поясни сенсей Василев.

Той постави висока оценка за участието в това състезание. „Пет пъти бяхме най-добрите в това състезание и 12 пъти на нашите каратеки не им достигна малко, за да постигнат пълния успех, и останаха втори със сребърни медали. С това състезание приключваме участието си от държавния спортен календар, но през 2018 г. сме спечелили 94 медала. От тях 22 са златни, 39 сребърни и 33 бронзови.Имаме двама шампиони от Световна Купа на SKDUN от Кишинев-Молдова и девет национални шампиони.По ранг на състезанията медалите се разпределят както следва:-Световна Купа на SKDUN – 3 медала.-Шотокан Карате –До “ Купа Пазарджик” – 28 медала.Това е рекорден брой медали, които до сега сме постигали в историята си за клуба, спечелени от нашите каратеки за последната година”, доволен е сенсеят.
13.11.2018 | 17:35
Първата среща по проект „United against ESL (Обединени срещу ранното отпадане от училище)”, по договор № 2018-1-BG01-KA201-047850 на Програма „Еразъм +“ на представители от 5 държави се проведе в Пазарджик, съобщават от РУО – Пазарджик. Участниците в нея - от италианска, румънска, португалска, турска и българска страна, набелязаха дейностите, които ще се извършват по проекта в периода ноември 2018 г. - септември 2019г., а домакин на събиието е пзарджишкото Регионаното управлеие по образованието.   

Breadcrumbs

Пазарджик и региона

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Бисквитките на нашия уебсайт НЕ съхраняват идентифицираща личността информация, като имена, адреси, имейл адреси или телефонни номера.