Борисов дава 3,7 млн. лева за борба с африканска чума по прасетата - 24novini.bg

Борисов дава 3,7 млн. лева за борба с африканска чума по прасетата

По предложение на премиера Бойко Борисов правителството гласува да отпусне 3,7 млн. лв. за борба с чумата по прасетата. По предложение на премиера Бойко Борисов правителството гласува да отпусне 3,7 млн. лв. за борба с чумата по прасетата. Архив
10.07.2019 | 15:28
(0 гласа)

По предложение на премиерът Бойко Борисов правителството отпусна 3,7 млн. лева за борба с африканската чума по прасетата.

„Докато този бич вилнееше в околностите, ние успяхме две години да го избутаме извън България“, заяви премиерът Бойко Борисов и допълни, че явно румънските туристи са причината да се увеличат огнищата на чума.

„Затова предлагам да гласуваме за 3,7 млн. лв. за земеделието и да се направи необходимото“,

зави той в началото на днешното правителствено заседание.


Министърът на земеделието Десислава Танева обясни, че заразяването с чума по свинете става изключително бързо и лесно, няма ваксина или лечение и единственият начин е физическо унищожаване на животните.

„Трябва да има стриктен контрол на движението на хора и стоки, които идват от заразените територии в Румъния, където има над 1000 огнища. Туристическият сезон е активен и потоците от хора крият риск“,

допълва Танева.

По думите й са взети мерки на входа и изхода на селата, където са открити огнищата и са позиционирани пунктове за дезинфекция.

Земеделският министър подчерта, че всички обезщетения за засегнатите от чума кози и овце са изплатени на стопаните. 

Припомняме, че вчера от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че са установени нови шест огнища на заразата.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...