Борисов: Борч през живота си не съм правил, харчим изкараното - 24novini.bg

Борисов: Борч през живота си не съм правил, харчим изкараното

Премиерът обеща 2 млн. лв. за училищата в чужбина Премиерът обеща 2 млн. лв. за училищата в чужбина
27.07.2019 | 14:00
(1 глас)

Минимум 2 млн. лева повече ще дадем в бюджета за образование, но съм убеден, че ще трябват повече, обяви на 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) в Пловдив премиерът Бойко Борисов.

 

На срещата присъстваха още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов.

 

За над 700 млн. лева в момента се ремонтират училища, няма училище без wi-fi, изпълняваме обещанието за увеличение на учителските заплати, посочи премиерът и увери, че пари за образование винаги ще има, дори ако трябва да се реже от друго.

Финансирането е последната грижа за образованието, заяви той.

Вярно 2 млрд. лева за самолети са много пари, но ни дават сигурност затова реших да ги платиме, да не дадем възможност на някой след нас да каже, че трябва да ни плаща дълговете.

Аз борч през живота си не съм правил, каквото изработиме, с това плащаме. Затова и парите за Хемус сме ги отделили вече,

коментира Борисов.

Икономическият растеж е факт, липсата на безработица е факт, липсата на работна ръка е проблем. Обратната миграция може да се случи, ако сме осигурили по-добри условия, подобни на тези в чужбина, заяви той. Като пречка за връщане на българите премиерът посочи, че децата не знаят добре български и именно затова държавата ще подпомага българските училища в чужбина,

Стотици семейства се обърнаха към нас с желание да се върнат и да работят. Ако не предоставим тези възможности в чужбина, не можем да върнем семействата, допълни той.

 

Борисов обеща на учителите държавата да съдейства за намирането на помощения за българските неделни училища в други страни.

По повод днешния събор на БСП премиерът подметна, че

„от Бузлуджа е много лесно да се говори, но да видят какво са правили".

На призивите на лидера на опозицията за сваляне на ГЕРБ от власт Борисов отговори в свой стил. Нинова да види буквално с каква любов и признателност ме посрещнаха учителите и директорите на българските училища в чужбина, заяви премиерът.

Видяхте ли колко време след конференцията учителите и директорите чакаха да се снимат с мен. Този отговор изпратете на Нинова, посочи той.

С тънък черен хумор Борисов пожела на социалистите да се приберат живи и здрави от Бузлуджа, "защото е жега, а и магистралите са натоварени". 

Освен благодарности и похвали част от учителите в български общности в чужбина напомниха на Борисов и пропуски като неизпълнението на Националната стретегия за българите в чужбина, приета преди 5 години.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...