Борисов и Медведев обсъдиха АЕЦ "Белене" и енергийни проекти - 24novini.bg

Борисов и Медведев обсъдиха АЕЦ "Белене" и енергийни проекти

12.08.2019 | 13:00
(0 гласа)

АЕЦ "Белене" и сътрудничеството ни на две морета обсъдиха на среща помежду си българският и руският премиер. Двамата се срещнаха в кулоарите на в кулоарите на Първия Каспийски икономически форум в Туркменистан.

 

Тема на разговора между Бойко Борисов и Дмитрий Медведев бе възможността за реализация на проекта за атомната централа, но при поставените от българската страна условия, съобщиха от Министерския съвет. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-и август.

Според премиера Борисов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона, смята Борисов.

Необходимо е да бъдат обсъдени възможностите, които се разкриват пред Русия и България, ако бъдат съчетан потенциалът на Черноморския и на Каспийския регион. Това предложи премиерът на Русия Дмитрий Медведев на среща с българския си колега Бойко Борисов.

 

Медведев разговаря с Борисов в кулоарите на Първия Каспийски икономически форум в Туркменистан.

"Посещението ви тук, в Каспийския регион, доказва онова, за което разговаряхме с вас днес, че може да се опитаме да съвместим и черноморското измерение, и каспийското измерение, особено ако това носи дивиденти на държавите и народите в нашите страни", каза руският премиер.

Борисов отбеляза, че регионът "разполага с огромни възможности" и България, разположена от другата страна на Черно море, е "един вид вход към европейския континент".

"Трябва да се има предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилните комуникации, морският транспорт, хъбовете, каквито има и в България, и в Русия северно от този регион, предполагат огромни възможности", каза българският министър-председател.

Черно море "трябва да си остане море на мира, търговията, туризма, транспортните връзки", осигурявани от фериботи, яхти и газопроводи, подчерта Бойко Борисов, цитиран от ТАСС.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...