Борисов: Държавата ще плаща чартъри на туристите - 24novini.bg

Борисов: Държавата ще плаща чартъри на туристите

Борисов излизи с нова спорна мярка - българският данъкоплатец да плаща на туристите да идват у нас Борисов излизи с нова спорна мярка - българският данъкоплатец да плаща на туристите да идват у нас
24.08.2019 | 20:25
(0 гласа)

Държавата ще субсидира чартърните полети от чужбина, за да стимулира туризма у нас. От бюджета могат да бъдат отделени около 15 млн. лв лева.

 

 

Това заяви снощи премиерът Бойко Борисов, като се аргументира със слабия летен сезон у нас

и завръщането на чужденците в турските курорти.

Мярката е форма на държавна помощ обаче, която не е разрешена в рамките на ЕС, тъй като нарушава пазарните принципи и равнопоставеността на икономическите субекти.

Въпреки това, според Борисов южната ни съседка от години дотирала чартърните полети с между 6 и 9 хил. евро на полет.

Аргументът му обаче е нерелевантен, защото Турция не е част от ЕС.

Така Турция намалявала цената на туристическия пакет, обясни той.

Но спрямо мярката може да има претенции за дискриминация и непазарни предимства, давани от държавата.

Според хотелиерите у нас, само субсидирането на чартъри не е достатъчно за привличане на чужденци.

„Ако се дотират полети и след това те са празни, това също ще доведе нула туристи в България, трябва да има цялостна политика,

обвързана стратегия, работа през зимните месеци, за да може това нещо да помага”, коментира Димитър Тачев, зам.-дир. „Продажби” на к.к. Албена.

Морските общини са готови да участват във финансирането, на база събираните курортни такси. Така ще помогнат за удължаване на сезона.

Туроператорите смятат, че помощта първо трябва да се насочи към традиционните дестинации – Германия, Централна Европа и скандинавските страни, защото техният отлив оказвал най-голямо влияние.

Те обаче трудно биха дали отговор на въпроса защо българинът чрез данъците си да плаща на германските туристи да идват у нас, а неговият полет до Германия като турист да не се плаща също от държавата или, реципрочно, от Германската държава.

Марката към момента среща одобрението на туроператорите, защото е в техен интерес, но икономистите я смятата за неприложима спрямо правото и пазарните принципи в ЕС.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...