Борисов е в Сеул - преговаря за електромобили - 24novini.bg

Борисов е в Сеул - преговаря за електромобили

Бойко Борисов ще преговаря за електромобили в Сеул на първото държавно посещение на български премиер в страната Бойко Борисов ще преговаря за електромобили в Сеул на първото държавно посещение на български премиер в страната Пресслужба МС
25.09.2019 | 09:56
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Сеул в навечерието на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между между България и Република Корея. Това той съобщи във фейсбук.

 

 

Това е първото посещение на български министър-председател в страната.

Заедно с Борисов за Южна Корея пътуват вицепремиерът Красимир Каракачанов, министрите на икономиката Емил Караниколов, на транспорта и съобщенията Росен Желязков и на финансите Владислав Горанов.

Целта на визитата е разширяване на сътрудничеството в политическия, икономическия и културния диалог между двете държави.

Високите технологии, иновациите и развойната дейност ще бъдат сред акцентите, по които в рамките на визитата ще се обсъждат възможности за задълбочаване на сътрудничеството. Други сфери с потенциал за развитие са туризмът, транспортът и инфраструктурата, информационните и комуникационните технологии, образованието и отбраната.

Визитата на Борисов в Сеул е тридневна, като българският премиер ще проведе разговори с президента Мун Дже Ин и премиера Ли Нак Йон.

Той ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията "Hyundai Motor Group" в гр. Хуасонг, както и Университета за чужди езици "Ханкук" в Сеул.

Борисов води и бизнесделегация. България очаква мащабна южнокорейска инвестиция от 1,5 млрд. долара

в изграждането на завод за батерии за електромобили, обяви през август премиерът по време на Каспийския икономически форум в Туркменистан.

В средата на септември се проведе второто заседание на Съвместната българо-корейска комисия за икономическо сътрудничество в Сеул, след което стана ясно, че компаниите с южнокорейско участие в България са 249, а инвестициите от азиатската страна у нас възлизат на 213 млн. евро, което я нарежда сред 30-те държави по общ обем инвестиции у нас.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...