Борисов нарече проблема в сливенските училища "костинбродска афера" - 24novini.bg

Борисов нарече проблема в сливенските училища "костинбродска афера"

Борисов нарече проблема в сливенските училища "костинбродска афера" снимка: БГНес
08.10.2019 | 13:40
(0 гласа)

Министър-председателят Бойко Борисов определи като поредната "костинбродска афера" обстановката в училища с ромски деца в Сливенско и в Бургаско.

 

"Вчера се разпоредих и на ДАНС, и на МВР, защото вече става сериозно. И ще ги хванат разни пастори в кавички, партийни, които отиват и просто лъжат хората. Дойдат ли избори, насаждат, има си такива стратегии, 100 души да повярват, хиляда да повярват все е плюс", каза премиерът Борисов в интервю за бТВ.

Вчера много родители прибраха от учебните часове децата си заради слухове, че социални работници ще ги извеждат от семействата.

По информация на  кореспондентите на БНР по-голямата част от децата тази сутрин са се върнали в класните стаи.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева свърза създадената истерия с предизборната обстановка.

"Усилието, което полагаме през последните две години, да върнем доверието на родителите в училището, да направим така, че повече деца да ходят на училище, просто се подкопава с лека ръка наистина от хора, които би трябвало да бъдат наказани от закона... За съжаление се връщаме назад в работата си и ще трябва отново да убеждаваме родителите да пуснат децата си на училище. Стъпка по стъпка ще градим доверието там, където някой с лека ръка го разруши", каза Сачева.

Тя допълни, че Министерството започва разяснителна кампания в ромските квартали.

В предаването "Преди всички" Сачева съобщи, че подобен слух е разпространен в поне още 6-7 населени места в страната. "Направихме светкавична координация с колегите от Министерството на труда и социалната политика и от МВР. С неправителствените организации и с ромски медиатори ще започнем спешна разяснителна кампания, с която да информираме родителите, че няма такива политика и че никой с нищо не застрашава децата им".

Деница Сачева уточни, че Стратегията за детето, която активира редица полемики в началото на годината, е спряна и този документ не предстои да бъде разглеждан и да бъде приеман.

"Документ, приет насила, не би бил работещ, затова и няма смисъл да бъде приеман".

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...