Борисов похвали пред евролидерите оградата с Турция - 24novini.bg

Борисов похвали пред евролидерите оградата с Турция

Борисов похвали оградата с Турция пред Урсула фон дер Лайен Борисов похвали оградата с Турция пред Урсула фон дер Лайен
04.03.2020 | 08:00
(1 глас)

Страната ни е добре подготвена – с техника, термокамери и хора. И маме добра ограда, но истината е в дипломацията. Иначе сме много добре подготвени – с техника, термокамери и хора.

 

 

Това каза премиерът Бойко Борисов, който посрещна снощи на границата

председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов лично откара двамата европейски лидери с джипа си до чакащите ги хеликоптери, за да облетят част от южната граница на страната ни, която е външна за Европейския съюз. Още на път в автомобила министър-председателят ги запозна с въведените и изпълнявани от България мерки, гарантираща сигурността за целия ЕС. "Тук сме на триъгълника между трите държави – България, Гърция и Турция", отбеляза премиерът Борисов.

Преди да излетят министър-председателят показа на европейските си гости преоборудваната гранична полиция. Борисов акцентира също върху инфраструктурата, която се изгражда благодарение на европейската солидарност, както и енергийните проекти, по които страната ни работи. Премиерът обърна внимание и на постигнатата по-рано днес договореност с "Газпром". "Благодарение на много добрите преговори и помощта на ЕК, постигнахме цена на природния газ с над 40% по-ниска", отбеляза Борисов.

"Целият регион е в подем. Идват много туристи", каза още той.

По думите му е важно да бъде проявен разум и да се намери решение за проблемите в региона. Миграцията e приоритетна за страната ни тема, предвид географското ни разположение. Постигнатото през годините се дължи както на мерките, предприети на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, категоричен бе Борисов.

"Моята тактика е за добросъседство и мир.

Конфликт в региона означава по-малко инвестиции, по-нисък растеж, по-малко туризъм, притеснени хора", коментира премиерът пред журналисти на границата.

Министър-председателят акцентира още върху разумната политика, която води българското правителство. "Работим тихо, дисциплинирано, разумно. Не работим срещу нашите съседи. Мисля, че това се оценява високо в Европа", посочи той.

 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...