Борисов не каза ще иска ли оставката на Горанов - 24novini.bg

Борисов не каза ще иска ли оставката на Горанов

Горанов заяви, че ако се открие вина у него, ще си понесе отговорността Горанов заяви, че ако се открие вина у него, ще си понесе отговорността
08.05.2020 | 13:00
(0 гласа)

Пред мен никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив - многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал - днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни", коментира пред "Сега" премиерът  по повод интервюто на хазартния бос пред БТВ.

 

 

Премиерът не каза ще поиска ли оставката на  Горанов.

По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, Борисов каза: "Какво сме му взели - завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта." Премиерът категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали.

"Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона... Всички вече са обвиняеми", каза той.

Борисов визира промените в закона за хазарта, направени през декември 2013 г., когато, случайно или не, депутатите пропускаха да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото. Благодарение на това недоглеждане прословутите "талончета“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса.

По това време управлява кабинетът на с мнозинство от БСП и ДПС.

Борисов е бесен и от обвиненията, че се разпорежда в спорта. "Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което правя, е след искане за подкрепа на фенклубове.

От кой ли не получавам такива искания, включително и от "Левски".

Всичко се случва пред очите на обществото, никога не съм го крил", бе категоричен той. "Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент", добави Борисов.

Сутринта Божков каза, че Борисов е общото между мутренските времена и сегашните. "Сега" зададе и въпроси на министъра на финансите - колко пъти се е виждал и колко пъти е разговарял с Васил Божков, вярно ли е, че лично е представил шефовете на комисията по хазарта на шефа на "Нове Холдинг", и дали ще подаде оставка.

Когато избухна скандалът,  обяви, че не е имал представа за поразиите в хазарта - въпреки че този бизнес е в неговия ресор

и че той лично назначава председателя на Държавната комисия по хазарта.

"Ако се установи моя лична вина или компетентност по Закона за хазарта, отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност", каза Горанов по повод на обвиненията на прокуратурата, че държавата е пропуснала да събере стотици милиони левове такси от двете популярни лотарии на Васил Божков. 

Тактиката на министъра още в самото начало на скандала с частните лотарии е да се дистанцира от работата на комисията по хазарта и от упреците, че в продължение на години не е защитил интересите на бюджета. "Ако съм знаел, не бих допуснал", каза той, старателно избягвайки думата "оставка" .

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...