Прокуратурата откри над 1400 незаконни сметища - 24novini.bg

Прокуратурата откри над 1400 незаконни сметища

Над 1400 незаконни сметища в България обяви прокуратурата Над 1400 незаконни сметища в България обяви прокуратурата
30.05.2020 | 12:00
(0 гласа)

При проверки в цялата страна са открити 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания. Това съобщиха от Върховната административна прокуратура, която предлага на Министерство на околната среда и водите да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и да санкционира виновните лица.

 

 

Проверките са направени от кметовете на населените места.

Установено е, че преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места. След констатирани нарушения са

съставени 141 акта за установяване на административни нарушения,

издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша.

"В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им", признават от държавното обвинение.

За нарушенията са образувани едва три досъдебни производства

– 2 в района на Окръжна прокуратура-Пловдив и 1 в Окръжна прокуратура-Ловеч.

"В някои случаи контролните органи са предприели необходимите действия – съставени са 351 констативни актове и 4 броя протоколи за предупреждение, с които към нарушителите са отправени 487 предписания.

Последните са насочени към премахване на сметищата и замърсяванията и вземане на последващи мерки – поставяне на забранителни табели, осигуряване на контейнери за отпадъци, осигуряване на видеонаблюдение", казват от прокуртурата.

В резултат на това били почистени 370 незаконни сметища и 122 замърсявания.

"По отношение на всички останали са предприети действия по почистване по график, съобразен със съществуващата извънредна епидемиологична обстановка", пише в прессъобщението.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...