Гърция отваря за туристи. Но застраховки за "Ковид-19" няма - 24novini.bg

Гърция отваря за туристи. Но застраховки за "Ковид-19" няма

Гърция отваря от 15 юни за български туристи Гърция отваря от 15 юни за български туристи
30.05.2020 | 16:00
(0 гласа)

Гръцкото министерство на туризма оповести днес списъка на страните, за туристите от които страната отваря границите си, включително и с полети от летищата в Атина и Солун, съобщи АНА-МПА. В списъка е и България.

Страните, от които Гърция ще приема туристи, са следните:

Албания, Австралия, Австрия, България, Германия, Дания, Естония, Израел, Кипър, Китай, Латвия, Ливан, Литва, Малта, Нова Зеландия, Норвегия, Северна Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Финландия, Черна гора, Чехия, Швейцария, Хърватия, Южна Корея, Япония.

Важно да се знае обаче от родните туристи е, че при напускането на България ще подписват декларации с 5 точки, последната от които е, че

поемат за своя сметка лечението си в случай на заболяване от Ковид-19 в Гърция.

Това означава, че рискът не се поема от обичайната туристическа застраховка и всеки заболял ще си плаща на място в болницата, по реда на гръцката здравна система - не само лечение, но и тестове и другите изискуеми от закона в Гърция манипулации.

Проворка на 24новини.бг в няколко застрахователни компании и застрахователни брокери показа, че до момента

нито един застраховател - роден или международен - не поема риска "Ковид-19"

и няма изгледи да бъде поет, тъй като е много голям, обясниха брокери. "Така туристът е длъжен сам да заплаща лечението си, независимо от дължината, цената и дори ако се наложи да остане след това в карантина в Гърция. Всичко си е за сметка на туриста", обясниха от голямо бюро в София на международен застрахователен брокер.

Правилата на застрахователите важат не само за българските туристи в Гърция, но и за тези от други народности, както и са същите и за чуждестранни туристи в България. Застрахователите дори още повече затягат изискванията в общата туристическа застраховка, казаха още от брокерското бюро и подчертаха, че преди да подписват и да сключват туристически пакети, туристите трябва да се информират много внимателно какви рискове покрива полицата им.

Ковид-19 не е сред покритите рискове,

подчертаха застрахователните агенти пред 24новини.бг и се усъмниха, че изобщо ще има застраховател, който да се наеме да предлага подобен продукт.

Списъкът от 29 страни е изготвен след проучване на епидемиологичния профил на страните на произход на туристите. "От посетителите от посочените страни ще бъдат взимани проби. За всички останали страни продължават да са в сила съществуващите разпоредби. Списъкът, който ще бъде разширен от 1 юли, ще бъде обявен своевременно.

Във всеки случай епидемиологичният мониторинг и оценка ще бъдат непрекъснати", се казва в съобщението на министерството.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...