България ще иска анулиране на част от пакета "Мобилност", приет вчера - 24novini.bg

България ще иска анулиране на част от пакета "Мобилност", приет вчера

Росен Желязков обяви, че България ще иска анулиране на част от пакета "Мобилност" Росен Желязков обяви, че България ще иска анулиране на част от пакета "Мобилност"
10.07.2020 | 18:34
(0 гласа)

България ще заведе дело пред съда на Европейския съюз, в двумесечен срок от публикуването на Пакета Мобилност I в Официалния вестник на Съюза.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков

в изявление пред медии, по повод окончателното приемане на Пакета Мобилност I от Европейския парламент.

„Ще поискаме анулиране на част от разпоредбите на Пакет за Мобилност I и в момента тече подготовка за това.

Останалите държави членки ще имат възможността да се присъединят към нашата позиция, за да бъдем по-ефективни във воденето на делото“, категоричен бе Росен Желязков. „Паралелно с подготовката на делото българската страна ще продължи да настоява до края на тази година, Европейската комисия да приключи с оценката на въздействие за последиците от връщането на превозното средство в осемседмичен период, както и прилагането на част от правилата за сухопътната част на комбинирания транспорт.

Очакваме Комисията да изпълни ангажимента си и след оценката на въздействие, да внесе ново законодателно предложение,

с което тези мерки и тези последици от предложението да бъдат анулирани“, посочи министърът. „Благодаря на всички български евродепутати, които изразиха единна позиция по Пакета Мобилност I, в защита на националния интерес. Ще продължим да бъдем рамо до рамо с нашите превозвачи в битката, която ни предстои.

 

Вярвам че българските представители в ЕП, както и всички институции и колеги ще продължат да ни подкрепят“, изтъкна министър Желязков.

По думите му, първоначално Пакетът Мобилност I бе замислен като законодателство, което цели да постигне баланс между условията на труд и социалните условия за водачите и свободата на превозвачите да предоставят трансгранични услуги.

„Окончателно приетият Пакет Мобилност I се отдалечава съществено от заложените цели и европейски ценности.

Стана ясно, че идеята за правилното функциониране на Единния пазар и правната сигурност не са били сред съществените елементи, които се взимат под внимание при гласуването. Практическата недалновидност и неприложимост на част от разпоредбите, техният непропорционален и дискриминационен характер, както и настоящата пандемична обстановка не бяха взети предвид“, подчерта Росен Желязков.

Министърът посочи, че с отнемане правото на водачите да избират мястото, където да ползват своята почивка се нарушава едно от основните права на ЕС – свободното движение на хора.

Той каза още, че връщането на превозното средство в държавата по установяване влиза в колизия с прокламираните политики на ЕК и Съюза, и най-вече със зелената сделка.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...