Европа прие България и Хърватия в чакалнята на еврото - 24novini.bg

Европа прие България и Хърватия в чакалнята на еврото

Европа прие България и Хърватия в чакалнята на еврозоната Европа прие България и Хърватия в чакалнята на еврозоната
11.07.2020 | 17:00
(0 гласа)

Страните от  Еврозоната дадоха своето „да“ за влизането на България и Хърватия в механизма ERM II, който е първата стъпка от приемането на единната валута. 

Това стана ясно от брифинг снощи късно на премиера Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Борисов отстъпи правото да говорят първи на управителя на БНБ Димитър Радев и на финансовия министър Владислав Горанов.

"По искане на българските власти финансовите министри на държавите-членки от еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България решиха единодушно да включат българския лев във Валутен механизъм II (ВМ II). В процеса на вземане на това решение бе включена Европейската комисия и бяха проведени консултации с Икономическия и финансов комитет.

Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1.95583 лева.

Около този централен курс на лева ще бъде поддържан стандартният диапазон от плюс или минус 15 процента", гласи официалното съобщение.

Процесът от влизането в „чакалнята“ до реалното членство в зоната трябва да отнеме около 3 години. Подобно действие ще отвори вратата за първото разширяване на Еврозоната от 2015 година насам, когато Литва влезе в блока.

"Голямо благодаря на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард за това, което направи за нас. След нас влезе и Хърватия. Управителите на централните банки решиха единодушно да включат българския лев във валутен механизъм. В процеса на това решение беше включена и ЕК", заяви премиерът Бойко Борисов.

Той благодари на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

"В същото време ми е криво, на тази дата трябваше да сме заедно с нашия президент. Това е нещо за десетилетия напред, а ние цял ден се мъчим да покажем кой колко мрази. Нали пише "Съединението прави силата". Вместо тези, които са отвън, подкрепящи, мен и Радев, не да ги броим колко са, а сега да се прегърнат и да се радват, но с маски", категорично заяви министър-председателят.

Борисов допълни, че това е изключително важно за нашата икономика и бъдещите инвеститори. 

Левът е фиксиран на курс 1.95.

"Дали не може да проявим малко мъдрост. На база на какво ме обиждат. Боли ме от това. Нима ние нямаме епитети. Моето предложение, включително към опозицията, е да се хванем и да работим. Да работим денонощно. Такава криза се задава, толкова тежки времена. Дано се вразумим, аз съм готов да го направя. Отстраняването на ръководителя на НСО показа, че съм абсолютно прав", каза още Бойко Борисов.

Премиерът заяви, че това е български успех.

Междувременно в публикувана ввчера прогноза на „УниКредит Булбанк“ се посочва, че

България може официално да стане част от Еврозоната от 1 януари 2023 година.

Защо трябва да ускорим услията за еврозоната, въпреки пандемията?

След проведеното и видеоконферентно заседание на комитета на министрите на икономиката и на финансите на страните от ЕС известен като ECOFIN.стана ясно, че България ще влезе в ERM II.

Въпреки че се очаква тя да остане там около 2 години, практиката е показала, че в ERM II престоя може да е и много по-дълъг.

Някои сегашни членки на Еврозоната са пребивавали във валутно-обменния механизъм 10 години преди да им бъде разрешено да въведат еврото. По предварително споразумение влизането на България в ERM II e обвързано с влизането и в Банковия съюз на ЕС по силата на механизма за тясно сътрудничество.

Това означава, че българския банков сектор ще бъде поставен под надзора на ЕЦБ – структуро определящите банки пряко, а останалите косвено – през българския банков надзор.

Трябва да се има предвид, че това не е гаранция, че банки няма да фалират.

Разликата е, че решението за евентуалните фалити и за други надзорни санкции ще се взема във Франкфурт, а цената за тях ще се плаща в София – дали от българските данъкоплатци през бюджета или от българските данъкоплатци като банкови клиенти.

Другото, което е ясно, че с влизането в Банковия съюз на ЕС българските банки започват да плащат определяни от ЕЦБ такси за Единния фонд за преструктуриране и определяни от ЕЦБ такси за банков надзор (последните до момента не се плащат на национално ниво).

Изцяло или частично тези такси естествено ще са за сметка на клиентите на банките.

Това е първоначалния баланс от евтуалнот ни приемане в ERM II и в банковия съюз на ЕС. Влизането в елитни клубове като този струва пари. А конкретните ползи от това за отделните държави до голяма степен зависи от тяхното финансово състояни и дисциплина.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...