Илияна Йотова: Нямаше координация между премиер и президент за визитата в Русия - 24novini.bg

Илияна Йотова: Нямаше координация между премиер и президент за визитата в Русия

26.05.2018 | 09:21
(0 гласа)

Според мен не. Така вицепремиерът Илияна Йотова отговори на въпрос дали са били координирани позициите на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов преди посещението на държавния глава в Русия. Има позиционна война между двете институции, каза още Йотова пред Нова телевизия. 

 

Отговорът ѝ "не" е и за въпросите дали Радев е уведомил Борисов, че ще иска директен транзит на газ от Русия до България, както и дали Борисов е уведомил Радев, че седмица по-късно и той ще бъде в Москва. 

 

Борисов се изненада от това, че руските партньори съобщиха за това посещение, но не мога да гадая защо са го направили, каза още Йотова. 

Тя напомни, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е реагирал твърде стро на новината за посещението на Радев и с това е унизил президентската институция . "Искам да питам с днешна дата г-н Цветанов пак ли буди недоумение, че премиерът ще иде в Русия по време на председателството", попита тя. А по-късно ззяви, че не се знае какво ще произтече от неговите разговори. 

По думите на Йотова Радев е изпълнил мисията си със срещите си с Валдимир Путин и Дмитрий Медведев. "Той постори отново един мост, който в последните пет години беше напълно разрушен". 

Йотова отрече внушенията, че Радев всъщност е изпълнил руска задача и че поставя българската евроориентация под въпрос.

 

Руските медии имат интерес да създават евроскептични насторения в новите страни членки, това е толкова логично, обясни Йотова. Пропанда има и на изток, и на запад, на запад е по-ювелирна, обясни тя.

Вицепрезидентът определи срещата на върха ЕС-Западни Балкани като безспорен успех за България. 

0
0
0
s2smodern
Още информация
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...