Заседания по делата срещу Боршош и Москов - 24novini.bg

Заседания по делата срещу Боршош и Москов

18.06.2018 | 07:48
(0 гласа)

Заседния по две ключови дела ще бъдат гледани днес - това срещу бившия здравен министър Петър Москов и срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош.

Специализираният наказателен съд ще проведе заседание по делото срещу Москов, неговия заместник Адам Персенски и останалите трима души от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Петимата станаха подсъдими във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф".

На Москов му бе повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим – 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България. Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

Същевременно, Софийски градски съд ще проведе разпоредително заседание по делото срещу бившия изпълнителен директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош и бившия председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев. Двамата са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, при което е ощетен НДК.

Прокуратурата го обвинява за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда. Бившият изпълнителен директор е обвинен за това, че е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3.4 млн. лева да бъдат разходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

 

Вместо да ремонтира НДК с отпуснатите от правителството 17 млн. лева, Боршош е дал например близо 400 хил. за сайт на НДК и технически паспорт на сградата, въпреки че е имало съществуващи такива.

 

По делото ще се гледа и казусът с "Лексуса", който е возил Боршош, въпреки, че НДК притежава макар и по-скромен автопарк. 

0
0
0
s2smodern
Още информация
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...