Любопитно
27.08.2019 | 09:13
Младата красавица Стефани Юрукова от Велинград беше избрана единодушно за Miss Vortex Premium 2019. Короната на победителката беше поднесена върху изящна торта, изработена специално от сладкарница Vivian. Официални гости на събитието бяха представителят на златното поколение волейболисти на България Петър Узунов, Виктория Лазарова – Мис Родопи 2018, Антоанета Петкова – Президент на СК Галакси-Пловдив, Ивана Алексиева - международен експерт в сферата на туризма.

Подгласнички на победителката Стефани Юрукова станаха, на 2-ро място, Диана Сапунджиева и 3-то място Лилия Каръкова и двете от Велинград.
Организатори бяха Vortex Premium и Боряна Разсолкова. Събитието притежаваше визия, да представи само естествени, лъчезарни и креативни млади дами, чиято мисия бе да промотират и рекламират бизнеса във Велинград и Западни Родопи и кауза, да подпомогнат рехабилитацията на млада жена от Велинград, която страда прогресираща мускулна атрофия.

21.08.2019 | 09:16
България има своя Бермудски триъгълник и той се намира недалеч отПазарджик, Септември и Ветрен.

Става дума за останките на някогашната антична крепост Маркова механа, намираща се недалеч от прохода "Траянови врата" на АМ "Тракия". Опасна местност в България е като същински Бермудски триъгълник, пишат колегите от вестник „За жената”. Над проход до най-натоварената магистрала в страната се случват странни неща – изчезват хора, появяват се митични създания, самолети се разбиват без обяснима причина.

Според специалистите крепостта е изградена около VI в. сл. Хр. и е просъществувала няколко столетия. Разположена в естествено укрепена местност, единствената открита за неприятелите страна била охранявана от две масивни кули. Смята се, че крепостта е била част от голям фортификационен комплекс, който охранявал достъпа до Константинопол и проливите. През лятото на 1969 г. над прохода Траянови врата пада български самолет. Веднага е организирано търсене на безмоторната машина. Тогава за тези неща в България не се е говорело и пишело. Катастрофата остава в пълна тайна и само хората, пряко свързани със самолетите и Държавна сигурност, са знаели за инцидента. Безмоторната машина е била пилотирана от един пилот, който загива. Търсят него и останките от самолета цели 4 денонощия. Тогава липсват сателити, техниката е значително по-елементарна и с по-малко възможности в сравнение с днес. Но и районът на прохода Траянови врата не е голям, за да не могат всички търсещи да намерят самолет и човек толкова време. Чак на петия ден сутринта изгорялата машина е открита. От пилота също имало овъглени останки. Експертите били изненадани от трагедията, защото пилотът бил опитен, но черната кутия показала, че той не е успял да овладее турбуленцията и въздушната яма над Траянови врата буквално го е засмукала и повалила на земята. Всичко това дало повод за едно категорично решение – над това място вече да не летят самолети. И това е така вече 50 години. По тази причина и заради трагедията с безмоторния самолет районът около Траянови врата е известен и като българския Бермудски триъгълник.

Това не е единственото зловещо събитие, породило легенди за опасностите, които дебнат там. От незапомнени времена местните жители вярват, че руините са обитавани от самодиви, които отвличат хора. Хората разказват приказки за самодиви, които някога причаквали мъжете и ги отвличали. След време ги пускали, но от тях повече хора не ставало, защото ходели като сенки и нищо не ги вълнувало. Имало и петима души, които изчезнали безследно. Ангел Радев, Петър Свиленов, Стоян Димчев, Цонка Прометеева и Харалампи Бузев не са открити и до днес. Те изчезват в рамките на 2 години – между 1971 и 1973 г.

От векове сред околното население витае една легенда, че вечер като се стъмни, край Маркова механа се чува свистене. Появяват се и сведения, че замръкнали пътници са виждали в тъмнината около запалените огньове да пристъпват самодиви.

Има и интересна легенда, свързана с „цар Траян“, на когото е кръстено укреплението. Той убивал всеки бръснар, който видел ушите му. Но младо момче му се примолило да не му взима главата, защото е едно на майка и баща. Императорът се съгласил, но момчето започнало да боледува. Тогава стара баба му казала да изкопае дупка и в нея да извика тайната си. На мястото на дупката след време поникнало дърво. От него овчарите си направили свирки, от които не излизала музика, а само викът „Цар Траян има магарешки уши“. През вековете мястото става свидетел на различни епохи и владетели, от римските легионери, през многобройните славянски племена, византийците, българите, латините от кръстоносните походи, до османското нашествие. Проходът Траянови врата е бил едно от малкото места, през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската низина. Затова всички, които са го владели, са го бранели настървено, като се почне още от тракийското племе беси.

Смята се, че проходът е кръстен на римския император Траян, който си направил резиденция тук и в нея починал. Много кървави събития са се случвали на това място. На 17 август 986 г. се разиграва една от най-бележитите битки в историята ни -битката край Траянова врата между войските на цар Самуил и византийския император Василий ІІ Македонец (Българоубиец).Ромеите понесли неучвано поражение, а самият император едва се спасил. Няколко века по-късно, след падането на България под османско владичество, покрай крепостта намират спасение хиляди българи от околните места, които поставят началото на село Клисура (просъществувало между XV-ХVII в.). Дотук стигат кръстоносците на Владислав Варненчик при първия му поход срещу турците. На следващата година решава да мине през Северна България, добре знаейки какъв труден за превземане е този проход. По време на Османската империя проходът гъмжи от разбойници. Не помагат нито разквартируваният тук турски армейски гарнизон, нито това, че българските села Клисура (вече изчезнало) и Ветрен са освободени от част от данъците към империята в замяна на това да пазят прохода от бандитите.

В крайна сметка именно заради бандитизма този път се изоставя и през късното средновековие започва да се използва пътят през Момин проход, Костенец и Белово. Именно в прохода Траянови врата, турците са копали окопи и се готвели да дадат решително сражение на освободителните руски войски, но поради настъпилата дезорганизация и паника избягали към Пазарджик и предали тази стратегическа местност без бой. Някои от тях стават пазители на прохода, а други постепенно се разпръсват из околните планини, за да поставят началото на днешните селища Горна и Долна Василица, Голак, Костенец и Момин проход. Останките от крепостта Маркова механа, наричана още и Маркова капия, се намират на около 600 метра от прохода Траянови врата. По-често обаче се нарича крепост "Траянови врата" заради името на местността, в която се намира. Тя датира от времето на Римската империя, като по онова време се нарича Щипон (Stipon). Крепостта е проучена при разкопки през 1975 година.
25.07.2019 | 20:23
Да се смееш ли или да плачеш от доказания "професионализъм" на българските чиновници, след като служители на БАБХ конфискуваха агне вместо прасе и връчили акт на собственика за конфискувано прасе - не разпознали животното, разказва потърпевшият гражданинин във Фейсбук. „Купих агне, за да почерпя приятели на рождения си ден, който бе преди няколко дни. В района на град Никопол ме спряха полицаи и служители на БАБХ и ми взеха агнето с мъгляви обяснения за чумата по свинете, че не съм го превозвал, както трябва и било с неустановен произход.", споделя потърпевшият.
16.07.2019 | 09:39
Христо Стоичков и неговата биографична книга “Историята” ще съберат феновете на Камата в Панагюрище на 20 юли.
08.07.2019 | 08:50
Как йогата проби в комунистическата милиция? И как с лечебната гимнастика кадрите на МВР стават световни и европейски шампиони по борба, вдигане на щанги, волейбол и бойни спортове. Още повече, след 1944 г. тя е обявена за западна провокация и окултна. Оказва се, че йога учението в МВР е тръгнало от Пазарджик.
21.06.2019 | 12:35
Над 140 реконструктори от пет държави ще върнат Царевец в Средновековието, а участници от регионалния клуб "Традиция" в Панагюрище също ще участват. Групи и свободни реконструктори идват за Международния фестивал „Средновековен Търновград“, който ще се проведе от 28 до 30 юни на крепостта Царевец.
14.06.2019 | 09:37
Във Великобритания е обявена за продан една от най-известните с паранормални явления къщи, пише Риа новости. Агенцията за недвижими имоти рекламира къщата като "възможност за бизнес начинание, за даване под наем на специален, паранормален имот". Къщата в графство Есекс в миналото е била затвор за обвинени във вещерство. Малката сграда е известна като "Клетката" и собственичката й твърди, че в нея редовно се наблюдават паранормални явления. По стълбищата се появявали кървави пръски, вратите се отваряли сами, от крановете на чешмите потичала вода, без да има хора в стаята.

Смята се, че в миналото поне 19 жени, обвинени във вещерство, са били затворени в къщата. Две от тях били екзекутирани през 1582 г. 8-годишният син на една от жените бил принуден да свидетелства срещу нея. В миналото децата на екзекутираните за вещерство са били оставяни на произвола на съдбата и често умирали от недохранване или студ. Това подхранва легендите около имота, за който се твърди, че може да е обитаван от духовете на жените или децата им.
06.06.2019 | 15:09
Панагюрецът Стоян Терзиев предлага да продаде камили на зоопарка в Пловдив. Фирма с основен предмет производство и продажба на мебели, битови елуреди и търговия с алкохол и цигари е сред другите претенденти да достави 30 животни от 11 вида. Офертата на "Риф Комерс София" ЕООД с данъчен адрес Варна, ул. "Веслец" 27, е значително по-ниска от тези на останалите двама кандидати. "Няма такива евтини животни", твърди експерт, който направил справка по зоопарковете в чужбина.

На името на управителката на "Риф Комерс София" Росица Чалъкова се водят още десетина фирми с капитал между 2 и 10 лева. В предложението си тя е декларирала, че ще достави двойка камили за 19 000 лева, пише "24 часа".

Останалите участници - Стоян Терзиев от Панагюрище, дава цена 22 000 лева, а Карин Освалдова от Словакия - 24 000 лв. Поне с 20% по-ниски стойности предлага Чалъкова и за останалите позиции - доставка на двойка сервали (хищници от семейство Котки), както и на бозайниците алпака, които са вид лами. Участниците в търга очевидно ще закупят въпросните животни. "Едва ли Стоян Терзиев от Панагюрище ги отглежда в двора си. Те трябва да имат паспорти, къде са родени и възраст", коментираха ветеринари. Това е четвърти пореден конкурс за доставка на животни в пловдивския зоопарк. Предишните два пропаднаха поради липса на кандидати, на третия се яви само Освалдова, но офертата й надвишаваше финансовите параметри. До края на юли процедурата трябва да е приключила. Прогнозната стойност е 100 000 лева.
30.05.2019 | 21:21
Шоуто тази събота е в Карабунар. На 1 юни предметни награди за над 2000 лева ще раздаде екипа на "Фитнес Мания" на всеки, който потренира на лежанката с тежести. За празника на селото идват Кирил Вълчев-Киро Скалата и Мис Плеймейт Жана Осипова. Началото е в 17 часа
09.04.2019 | 08:53
Рок журналистът Георги Цинцарски реши да събере на едно място интервютата, които е взимал в продължение на повече от 10 години за сайта WeRock.bg и списание "Metal Hammer Bulgaria", да прибави към тях няколко пресконференции, на които е присъствал и да издаде всичко това под формата на книга.

Breadcrumbs

Любопитно

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Бисквитките на нашия уебсайт НЕ съхраняват идентифицираща личността информация, като имена, адреси, имейл адреси или телефонни номера.