Токът у нас по-скъп от Германия - 24novini.bg

Токът у нас по-скъп от Германия

04.05.2018 | 08:54
(0 гласа)

Токът на едро е България е по-скъп от електричеството в страни като Германия, Дания, Швеция, Финландия, сочат данни на генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия за последното тримесечие на 2017 година. 

У нас фирмите, които са основният потребител на ток, на едро плащат средно по 40.70 евро, докато в Северните държави е между 30 и 34 евро за мегаватчас. По-скъп ток от българския ползват в Гърция, Италия, Португалия – около 60 евро.

Припомянаме, че в края на миналата и началото на тази година работодателите обявиха, че ще предприемат протести, ако не се спре спекулата на свободния пазар на електроенергия и не се изкарат всички производители на ток на либерализирания пазар.

Високите цени и рязкото им повишаване, което доведе до недоволството на бизнеса, са заради недоразвитият пазар, липсата на конкуренция и свързаност на енергийните системи. Според представители на бизнеса държавните компании, които са основните търговци на свободния пазар, спекулират с цените и създават изкуствен дефицит, което значително повишава и цените.

 

В резултат на натиска от бизнеса и заплаха за протести, Народното събрание гласува промени в Закона за енергетиката, с които търговците на борсата станаха повече. Една от основните поправки е зелените централи с мощност от над 4 мегавата и когенерациите също да продават тока си на либерализирания пазар. Бизнесът призова държавния глава Румен Радев по-бързо да обнародва новия Закон за енергетиката. Но ефектът ще се усети евентуално след месеци.

Според експертите на ЕК през последните три месеца на миналата година цената на тока в Европа се е повишила, освен в държавите, където има по-добра свързаност на енергийните системи и по-голяма конкуренция.

Данните на Евростат за цените на дребно, т.е за битовите потребители, в края на миналата година показват, че у нас стойностите са най-ниски. През първата половина на 2017 г. българите са плащали по-малко от 10 евро за 100 киловатчаса, докато в Дания и Германия - над 30 евро. Евростат обаче не прави съпоставка между нивото на доходите и покупателната способност.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...