Горанов не намери пари за децата с увреждания, но даде на БДЖ - 24novini.bg

Горанов не намери пари за децата с увреждания, но даде на БДЖ

Финансовият министър Горанов не намери пари за децата с увреждания, но даде на БДЖ Финансовият министър Горанов не намери пари за децата с увреждания, но даде на БДЖ
01.06.2018 | 18:00
(0 гласа)

В деня, в който майките на деца с увреждания, издигнаха палатков лагер пред парламента в знак на протест срещу нерешените проблеми на децата им, Министерството на финансите намери 20 млн. лева за поредно рефинансиране на БДЖ, сякаш напук на майките.

 

Днес лично министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че за да не фалира дружеството, ще му бъде направен трансфер от 20 милиона лева. Той щял да бъде част от одобрената от Европейската комисия държавна помощ за железниците в размер на 224 млн. лв., побърза да се презастрахова Горанов.

 

От няколко дни има масирана ПР акция на ръководството на БДЖ, очевидно накарано да излезе в телевизиите и да разкаже колко е зле дружеството, за да се подготви общественото мнение пък колко е наложително да се дадат поредните 20 милиона лева от бюджета на държавната и нереформирана от десетилетия БДЖ.

Част от оплакването на ръководството на БДЖ беше, че са запорирани сметки по искане на кредитори, но пък заплатите на железничарите са платени. Кредиторите пък от своя страна са направили запора, защото не са получили обещаните от държавата суми.

Новото финансиране ще се извади от фискалния резерв на страната и ще се даде на БДЖ, а след това сумата щяла да бъде възстановена от очакваните приходи от отдаването на летище София на концесия, обясни Горанов и не скри, че държавата отделя от бюджета си субсидия за жп превозите в размер на 200 млн. лева годишно.

Горанов нападна транспортното министерство, че не полага достатъчно усилия, за да защити железниците и позволява нелоялна конкуренция от страна на автобусните превози.

"Надявам се министър Московски заедно с неговия екип да успее по-бързо да придвижи концесията на летище София", каза Горанов, като беше открито критичен към колегата си Московски, че влаковете още не са станали "естествен приоритет".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...