Д-р Николай Пенев: Не подкрепям вредни инициативи в услуга на малцина, ако човек е добър с лошите граждани, винаги ще бъде лош с добрите граждани

Д-р Николай Пенев: Не подкрепям вредни инициативи в услуга на малцина, ако човек е добър с лошите граждани, винаги ще бъде лош с добрите граждани Избрана

Д-р Николай Пенев: Не подкрепям вредни инициативи в услуга на малцина, ако човек е добър с лошите граждани, винаги ще бъде лош с добрите граждани д-р Николай Пенев
Анелия Петрова 13.07.2019 | 10:02
(5 гласа)
1 300 лева събра „Възрожденско приключение - Медика“ в Пещера, а над 43 000 уникални потребители на социалната мрежа се включиха в инициативата на Г-жа Мария Джуркова и д-р Николай Пенев. Сумата вече е предоставена на клуб на „Диабетика“ и роденият в Радилово лекар, в семейството на учители - баща му Йордан Пенев преподава история, френски език и философия, а майката Въла Пенева е детска учителка, уверява, че още много приключения им предстоят на пещерци, като също така се надява, това да се превърне в национална инициатива. за патриотичното образование, за политиката в услуга на хората, за пациентите и за обюина Пещера, разговаряме с д-р Николай Пенев: 

В Пещера, предпочитаният семеен лекар завършва средното си образование, преди да се потопи в дебрите на медицината. И макар тя да не е първото му професионално „любовно увлечение“, през ученическите си години Николай Пенев има разностранни интереси и участва в кръжоци по математика, физика и електротехника, секция по художествено слово от 1 до 10 клас, става лауреат на сребърен медал от VII национален преглед с литература, медицината става любов за цял живот. Като ученик се включва много активно в кръжоците по корабомоделизъм и по биология и по химия.

Завършва с отличен успех Висшия медицински университет “Иван Петрович Павлов” - Пловдив, специалност медицина и въпреки отличните си оценки в началото на демократичните промени в България за кратко остава без работа. Още през 1994 г. започва трудовия си стаж като лекар в Бърза медицинска помощ към Общинска болница в Пещера. Година по-късно вече е назначен като ординатор във Вътрешно поликлинично отделение, а през май 1995 г. започва практиката си по горна ендоскопия.

      

След започналата “реформа” в здравеопазването, от юни 2000 г. и днес, е общопрактикуващ лекар заедно с д-р Любомир Киров - негов приятел, колега и партньор в “Медицина” ООД, а от 2017г. като нает лекар в“ Медицина АПМП-ИП“ ЕООД. Грижата за здравето си са им поверили пациенти от всички възрастови групи, а гордост на д-р Пенев е фактът, че след 19 години и жителите на село Капитан Димитриево, в негово лице най-после си имат личен лекар.

Успешната практика не спира лекарят да се развива и през 2005 г. д-р Пенев придобива специалноста “Обща медицина”, а през 2009 г. е един от абсолвентите на първия випуск по „Здравен мениджмънт“ на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в Пловдив с втора магистратура. През 2016г. придобива и втора тясна сцециалност по Гастроентерология, която упражнява и в момента.

Като син на учители, е възпитан да се грижи и да отстоява своята гражданска позиция, за това през 2011 –та година става част от Общинския съвет на Пещера, а през 2015-та жителите на община Пещера го преизбират за втори мандат като общински съветник от ВМРО-БНД, на които е и общински председател в родопския град.

Д-р Пенев, да започнем с инициативата Ви „Възрожденско приключение“, която се проведе преди дни. Защо лекар се захваща с възраждане на патриотичното образование?

Мнението ми е, че образователната ни система и в средното и във висшето образование е добра и дава достатъчно информация за тези, които искат да знаят родината си. Но също така съм убеден, че образованието има сериозен дълг по отношение на краеведството -знания за местни герои, знаменити личности и събития, които не намират място в учебните програми, т.е. длъжници сме към знанията за рода ни. Така например, цял живот не успяваш да научиш кой и какъв е човекът, чието име носи улицата, на която живееш или тази, по която отиваш на работа.

      

Преди месеци попаднах на прекрасната инициатива “Възрожденско приключение“ на г-жа Мария Джуркова в интернет, посветено на местни културни деятели. Не се и замислих дори и след среща с нея, решихме да популяризираме личности свързани със здравеопазването родени и работили в Пещера. Така се роди “Възрожденско приключение - Медика“, като екипът на г-жа Джуркова свърши цялата практическа работа, а моят принос в това начинание е много скромен. Посвещавам го на баща ми-дългогодишен учител по История и краевед.

Доволен ли сте от резултата на инициативата? Ще продължите ли с приключението?

Да. С радост и гордост след края на „Приключението“ отчитаме, че мисията е изпълнена с няколко хиляди участници, които ще знаят повече за родния си край и хората, които са работили за неговото развитие. Не е за подценяване и приход от над 1 300 лева, които са предоставени вече на клуба „Диабетика“ в Пещера, но най - вече с поредното посадено зрънце на интерес и знание. Статистиката сочи, че публикуваната информация в играта е видяна от над 43 000 уникални потребители на социалната мрежа. Не на последно място зная, че така човек започва повече да обича мястото, където живее и работи.

Вие сте общински съветник в местния парламент в Пещера. Имат ли място лекарите в политиката?

Нямам еднозначен отговор след близо 8 години като общински съветник. И да и не.

Повече да или повече не?

Повече ДА. Открай време лекарите са били и продължават да са не само едни от най-образованите, но и сред най-будните, обществено и социално активни членове на обществото навсякъде по света. Не случайно народът ни е поставил лекарите до попа, кмета и даскала по време на Възраждането. Грижим се за здравето на хората, а съгласно определението на Световната здравна организация, здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие на личността. Така погледнато сме длъжни да участваме в политиката, чиято основна и единствена цел трябва да е същата. Не на последно място и защото за 30 години в България професионалните политици са все още малко, достойните сред тях още по-малко, а на местно ниво почти липсват.

       

ДА - лекарите имат място в политиката, защото тя трябва да се оздравява отвътре. 

А защо не?

Защото днес все още политиката в България продължава да се приема за нещо мръсно и непочтено, а лекарите не заслужават да бъдат очерняни. 

Щом като трябва да се оздравя от вътре, каква диагноза ще поставите на политиката днес? Какво лечение ще препоръчате?

За съжаление диагнозата е Страдание – липса на почтеност, принципност, последователност, приемственост, липса на политическа смелост да се правят полезни политики за хората и вместо това сме свидетели на партийно полезни и безпринципни действия, от които страдаме всички.
Лечението? Лечението е изключително тежко и трудно, защото изисква смелост, честност и спазване на не много, но строги и доказани във времето принципи и ценности - морални, етични, семейни. За много политици, това се оказва непосилна задача.

Вие сте общински съветник и лидер на ВМРО-БНД. Кои са решенията, които не подкрепихте в този мандат на местния парламент и защо?

Като се замисля, не много, но принципно много важни според мен. Провокирахте ме. Не съм си правил нарочна равносметка, но имам над 20 предложения за промени в наредби, които касаят пряко живота на хората в общината. Не мога да подкрепям вредни инициативи в услуга на малцина, защото щом човек е добър с лошите граждани, винаги ще бъде лош с добрите граждани.

По конкретно?

Не подкрепих предложението на Общинска администрация за двойно увеличаване на такса смет за жителите на община Пещера. Не само заради размера и социалната поносимост на таксата, но основно поради нейната НЕСПРАВЕДЛИВОСТ. Осем години като общински съветник отстоявам позицията, че не сградите, а живеещите в тях генерират сметта. Липсва съответствие и връзка между количеството смет и размера на таксата. Изправени пред дилемата преди началото на 2019-та година за съществуването на Общинското предприятие „Чистота и поддържане на общинската инфраструктура“, приехме 20% увеличение. На следващата сесия, с моя докладна, се прие състав на комисия за изготвяне на предложения за промяна, които да се подложат на обществено обсъждане. Така, за седем години настойчиво повтаряне, призивът ми за промяна на методиката успя да убеди общинските съветници във важността и неотложността на тази мярка.

       

Не подкрепих и упорството на Общинска администрация за управлението на общинското „Водоснабдяване, канализация и строителство“ - Пещера. От години, в голяма част от южната половина на града, при всеки дъжд от чешмите ни тече кална вода. Многократно призовавах управителя на дружеството за действия, инвестиционни инициативи или каквито и да са предложния за разрешаване на проблема. Не ги получих нито от него, нито от администрацията. За това настоявах и дадох съгласието си за отстраняването на същия. Всеки проблем има винаги повече от едно решение, аз обаче, а и пещерци не чухме такова предложение до сега.

Не подкрепям пасивността, за да не кажа бездействието, на Общинска администрация по отношение спазване разпоредбите на Наредбата за обществения ред. Последната редакция стана по моя инициатива, преди повече от 6 години. Аз съм човек на реда и ми се ще да има по-строг ред на територията на Общината. Предложих това да се реализира чрез изграждане на Общинска фирма за охрана и Инспекторат, като такава докладна в частта охрана, беше изготвена от тогавашния заместник - кмет и настоящ заместник-министър на вътрешните работи Стефан Балабанов, но тя така и не стигна до обсъждане от колегите ми в общинския съвет и гласуване.

Участвахте активно в протестите срещу сметището край Капитан Димитриево. Доволен ли сте от развитието на събитията през последните 4 години? Решили се проблемът срещу, който поведохте хората на протест?

Частично да. Непоносимото обгазяване от постоянно тлеещото и горящо сметище спря! Просто на новото депо не се допускат външни лица и се спазва законът. Всъщност това беше проблемът със старото сметище – неговото стопанисване и срещу това бяха протестите ни, както и срещу нехайството на Общинска администрация - Пазарджик. До момента отговорност за това престъпно въздействие върху здравето на живеещите в региона не е потърсена от никого.
Сега обаче има още два проблема: Не е готова компостиращата инсталация за биоразградими продукти и още по-големият проблем е с капацитета на депото, който ще се окаже крайно недостатъчен.

Вие сте активен общественик, един от уважаваните семейни лекари в община Пещера, колко са хората, които са поверили най-ценното си – живота и здравето си?

В практиката, заедно с Доц.Киров. обслужваме над 2100 здравно-осигурени пациенти. Освен това работя и като Гастроентеролог към МБАЛ Проф.Ранев. Всеки ден ни се налага да помогнем и на хора без здравни осигуровки. Човек няма да обеднее или да е по-малко уморен, ако напише още някоя рецепта или направи още един преглед безплатно. Другият ми принцип в живота е „Всеки ден поне по едно добро дело“!

     

Като човек, който участва при взимането на важните решения за жителите на община Пещера, каква е диагнозата на сегашното управление и какво ще пише в рецептата?

Добра оценка, но винаги може повече и по-добре. А рецептата е същата, като цитираната по-горе: Смелост и спазване на строги принципи. От липсата на това страдаме и щом диагнозата е поставена - време е за лечението.

0
0
0
s2smodern

Breadcrumbs

Интервю

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Бисквитките на нашия уебсайт НЕ съхраняват идентифицираща личността информация, като имена, адреси, имейл адреси или телефонни номера.