Редовният сезон в Първа лига по футбол завърши. Какво ни очаква в плейофите? - 24novini.bg

Редовният сезон в Първа лига по футбол завърши. Какво ни очаква в плейофите?

Започва плейофната фаза в Първа лига на България по футбол Започва плейофната фаза в Първа лига на България по футбол
20.03.2018 | 10:02
(0 гласа)

Редовният сезон в Първа лига по футбол на България завърши.

С мача Славия – Пирин вчера отборите от групата изиграха всичките 26 кръга от първата фаза на първенството. Какво следва оттук нататък в българския клубен футбол?

С края на последния мач е ясно и окончателното класиране. Според подреждането на отборите започва втората фаза в първенството. Тя трябва да определи шампион на България, отборите които ще участват в европейските клубни турнири и изпадащите от Първа лига.

Схемата е позната от миналата година, когато беше приложена за пръв път. Отборите от Първа лига се разделят на първа шестица и втора осмица.

В първата шестица попадат отборите класирани от 1-во до 6-то място от редовния сезон. Те играят помежду си по два пъти при разменено гостуване, като точките от първата фаза се запазват. След края на мачовете , класираният на първо място отбор е шампион на България по футбол и български представител в Шампионската лига. Вторият в класирането е единият сигурен участник в турнира Лига Европа.

Вторият участник в Лига Европа е носителят на купата на България. Третият се определя с мач бараж между класираният на 3-то или 4-то място (в зависимост кой е носител на купата) и победетелят от втората осмица.

Втората осмица – отборите от 7-мо до 14-то място също се разделят на две. Те оформят две плейофни групи и също играят по два мача на разменено гостуване. След приклюването на всички двубои, се определят победител във втората осмица (играе бараж за участие в Лига Европа) и един изпадащ. Два отбора от втората осмица играят допълнителен мач за оставане в Първа лига с класираните на 2-ро и 3-то място отбори от Втора лига (Б футболната група на България). Победитлеят във Втора лига, се класира директно за майсторската група от следващия сезон.

Ето и разпределението на отборите:

Първа Шестица

1. Лудогорец 66 т.
2. ЦСКА-София 63 т.
3. Левски 50 т.
4. Берое 45 т.
5. Ботев Пловдив 42 т.
6. Верея 35 т.

Втора осмица:
Група А: Славия, Черно море, Пирин, Витоша Бистрица
Група Б: Септември, Локомотив Пловдив, Дунав, Етър

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...