Големите телевизии и едрият бизнес в защита на лотобилетите - 24novini.bg

Големите телевизии и едрият бизнес в защита на лотобилетите

15.05.2018 | 15:07
(0 гласа)

Големите телевизии, членове на АББРО и едрият бизнес, представен от КРИБ, скочиха координирано срещу промените в Закона за хазарта, лансирани от Валери Симеонов. Промените предвиждат да се ограничи масовата продажба на талончета за лотарията в търговските обекти.

 

 

И двете организации излязоха с писма до премиера Бойко Борисов в деня, в който Националната лотария на Васил Божков пуска антикризисен ПР-клип срещу поправките. 

Симеонов предлага да бъдат ограничени телевизионните реклами, а билетчетата "за търкане" да не се продават вмагазините и бензиностаанциите. Засега идеята му е подкрепена от ГЕРБ и БСП, но предстои да се види дали кампанията на про-хазартното лоби няма да промени нагласите. 

КРИБ и АББРО теърдят, че предлаганите промени няма да са от полза за обществото като цяло заради приноса откъм данъци, работни места, както и че не са осъществени след сериозен обществен дебат. От АББРО настояват за "правна рамка с акцент върху саморегулацията". Националната лотария е най-големият рекламодател за телевизиите и спирането на рекламите ще означава сериозни загуби за тях обаче, т.е. те имат икономически интереси промените в закона да не влизат в сила.

"Подобни промени са в противоречие с европейските модели на правна уредба на игралната индустрия в държавите от Европейския съюз" посочват от КРИБ. Според тях, ако поправките бъдат приети, "ще бъде нанесен тежък удар на лицензираните хазартни оператори в България за сметка на нелицензираните такива". 

КРИБ заявява готовността си "да защити българската индустрия и представлявания от нас бизнес от 900 хиляди заети като цяло, от които 177 хиляди заети пряко или косвено в игралния сектор, от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси", посочват от Конфередерацията

Те изтъкват, че през 2012 г. хазартът е плащал 20 млн. лева данъци, а през 2017 г., когато е имал право на реклама - 200 млн. лева. Компаниите, които организират лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничаването на тяхната дейност ще доведе до сериозни загуби за държавния бюджет, а оттам и за обществото, които се измерват в десетки и стотици милиони годишно, твърдят от КРИБ. Най-засегнати ще са рекламните агенции, както и търговците на лотарийни билети. Според КРИБ през 2017 г. над 70 млн. лева са изплатени под формата на комисионни на разпространителите на лотарийни билети. 

 

В същото време анализатори посочват, че ако хората не си дават парите за билетчета, тези средства - средно по 8 лева на ден на човек - ще отиват за потребление и за реланата икономика. 

Вчера и Българският футболен съюз излезе в подкрепа на Националната лотария. Футболните клубове пък се приетсняват, че ще понесат загуби, тъй като рекламата за харзарт е важно перо в бджета. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...