Доналд Туск се озъби на Доналд Тръмп от София - 24novini.bg

Доналд Туск се озъби на Доналд Тръмп от София

16.05.2018 | 17:31
(0 гласа)

Председателят на Европейския съюз Доналд Туск използва срещата на върха в София, за да направи изключително остро изказване за американския президент Доналд Тръмп. 

"Като гледаме последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли "с такива приятели не ти трябват врагове", заяви от НДК Туск

"Честно казано, Европа, трябва да е благодарна на Тръмп, защото благодарение на него се разделихме с всичките си илюзии. Разбрахме, че ако се нуждаеш от помощ, ще трябва първо сам да си помогнеш. Трябва да използваме силата си за защита на трансатлантическите връзки, но и да сме готови за сценарии, когато да действаме самостоятелно. За нас това е предизвикателство, но на първо място трябват воля и решителност.", каза още председателят на Европейския съвет. 

"Всичко, което ще обсъждаме, има глобални последици. Европа ще е или основен участник, или ще е само потърпевша. Трябва да сме политически, икономически и военно обединени както никога досега. Или сме заедно, или няма да ни има.", предупреди той лидерите на страните членки. 

"Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация", каза още Туск.

Трите основни теми, по които ЕС и САЩ се разминават са търговската политика и наложените от САЩ мита, решението на Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим и едностранното излизане от иранското ядрено споразумение. 

Той заяви, че докато Техеран се придържа към споразумението от 2015 г., би трябвало и европейските страни по него да го спазват. ЕС ще работи за това европейските фирми да бъдат защитени от т.нар. вторични санкции, които произтичат от възстановеното преди дни от Вашингтон ембарго срещу Иран, каза Туск. 

Той очерта пред българските и международните жуналисти основните теми на работната вечеря днес и на утрешния Съвет на ЕС, посветен и на Западните Балкани.

 

За пръв път от 15 години техните лидери се срещат директно с колегите си от ЕС. Ще обсъдим европейските перспективи за тези страни, инфраструктурната свързаност и връзките между хората, като това ще бъде фиксирано и в т.нар. Декларация от София, добави той.

"След последното ми пътуване в района съм убеден, че ЕС е единственият партньор, наистина загрижен за стабилността на целия полуостров и просперитета на народите му - за разлика от отношението към него като шахматна игра, в която хората са просто пешки", пише и в поканата на Туск към лидерите. Нека не правим просто политически декларации, а да демонстрираме тук и сега, че ни е грижа за икономическото развитие на Балканите, защото това е в интерес на ЕС, и целта на срещата ни в България е да го докажем.", заключи Туск.

 

Наказателните мита срещу европейски производители на стомана и алуминий също ще са сред обсъжданите в София теми. Туск посочи, че част от мотивите на САЩ да предприемат тази крачка са, че така се защитавала националната сигурност на страната. В този смисъл абсурдно е Доналд Тръмп да възприема Европейския съюз като враг, добави Доналд Туск.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...