София одобри заема за инсталацията за горене на боклук - 24novini.bg

София одобри заема за инсталацията за горене на боклук

17.05.2018 | 15:23
(0 гласа)

Столичният общински съвет одобри теглене на заем от европейска банка за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци.

35 от общинските съветници гласуваха „за“, 16 - „против“, а 6 се въздържаха.

Против останаха от БСП, Група 5 и част от съветниците, влезли с листата на Реформаторския блок. ю

Дебатът бепе горещ и продължи повече от три часа. Част от него се изнесе дори в парламента, където ГЕРБ дадоха пресконференция в подкрепа на инсталацията и обвиниха нежелаещите в започването на предизборна кампания.

В проекта е предвидено Столична община да изгради системата с 58% безвъзмездна стойност от ОП „Околна среда“, като общата стойност му стойност е 157,5 млн. евро и съфинансирането - около 65,7 млн. евро.

Срокът е 19 години, от които 4 години гратисен период, като се предполага, че това ще бъде и срокът за изграждане на инсталацията, и 15 години срок за изплащане.

Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката ѝ ще са до 7 млн. евро годишно.

Според кмета Йорданка Фандъкова с  инсталацията за RDF–отпадъци ще се депонират под 10%, с което ще покрием изискванията на ЕК за 2030 г. В момента София депонира 16% от отпадъците си. По думите ѝ технологията е избрана от редица големи държави, сред които Дания и Сингапур. 

 

Част от тези, котио са против се приетсняват, че инсталацията ще влоши допълнителни замърсения въздух в София. Други посочват, че не ясно дали няма да се оскъпи цената на тока, защото инсталацията на практика произвежда ток, който е доста скъп. 

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...