Борисов и Нинова пак инсценираха уж конфликт заради ЧЕЗ - 24novini.bg

Борисов и Нинова пак инсценираха уж конфликт заради ЧЕЗ

ГЕРБ и БСП втори ден инсценират пред гражданите, че уж се карат за сделката за ЧЕЗ ГЕРБ и БСП втори ден инсценират пред гражданите, че уж се карат за сделката за ЧЕЗ
18.05.2018 | 15:21
(0 гласа)

ГЕРБ и БСП и днес се направиха, че се карат в парламента и между партийните си централи може ли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да спре частната сделка между "Инерком" и ЧЕЗ за продажбата на българските активи на дружеството.

 

"Конфликтът" им обаче е пореден опит да се замаскира липсата на политическа воля на Корнелия Нинова и Бойко Борисов да предотвратят купуването на ЧЕЗ от страна на скрит зад Върбакова и "Инерком" собственик с неясни капитали.

 

По-рано БСП съобщиха, че са събрали 200 000 подписа за спиране на сделката между частната "Инерком" и ЧЕЗ. Това съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова. От партията ще настояват енергийният регулатор КЕВР да спре сделката. Освен това левицата е подготвила и списък от важни държавни инфраструктурни, здравни заведения, важни държавни сектори и иска тези предприятия да влязат в забранителен списък. "Никой повече да не си позволява такива сделки, като тази с ЧЕЗ", каза Нинова.

От партийната централа на ГЕРБ обвиниха лидера на БСП Корнелия Нинова, в лъжа за подписката за ЧЕЗ. Според партията на премиера Борисов подписите били събирани в райони като Стара Загора, Русе, Велико Търново, Пловдив, където участниците в нея не са клиенти на ЧЕЗ.

„Смятам, че Комисията за ЧЕЗ даде добри резултати", контрира Нинова. "Комисията събра онази информация, която липсваше и по която имаше противоречие”, заяви Нинова пред БТВ. По думите й станало ясно, че правителството е знаело за сделката с ЧЕЗ от докладите на службите ни и от писмото, пратено от чешката страна. Разбрало се и това как чешката страна е предложила на правителството да купи компанията, но то не е искало.

Нинова обясни също, че една от констатациите е, че "Инерком" не отговаря на изискванията в стратегията за инвеститор, защото се изисква 700 млн. лв. собствен капитал- а фирмата има 50 000 лв., да има определен дял от доставки в енергетиката, а "Инерком" няма.

Според нея доклад на главния прокурор за "Инерком" показвал, че свързаните с нея фирми имат 15 предварителни производства, проверки за измами, безстопанственост. „Това надежден инвеститор ли е?”, попита Нинова и обвини ГЕРБ, че крият информация, което показвало заинтересованост сделката да не се освети.

По спора около това дали КЕВР може или не да спре сделката за ЧЕЗ, Жельо Бойчев (БСП), който беше председател на комисията за контрол по сделката за ЧЕЗ, заяви, че след промените в Закона за енергетиката е станало ясно,, че КЕВР разрешава разпореждането с имущество на енергийните дружества.

По думите на Валентин Николов (ГЕРБ) обаче, следващата седмица Комисията за наблюдение на Комисията за енергийнои водно регулиране ще разисква заедно с регулатора критериите по Закона за енергетиката, по които КЕВР трябва да се произнася по казуси като този с ЧЕЗ и всички енергоразпределителни дружества, ако има продажба на повече от 20 % от активите им.

Според него към момента няма никакви критерии, по които КЕВР да се произнесе. „Сложен е само текст като намерение, но с тази изпреварваща пиар акция, БСП задават вече един от критериите“, коментира Николов и го определи като абсурден.

Според него е абсурдно, КЕВР да се произнеся срещу сделки, ако някой внесе повече от 200 хил. подписа за
развалянето им. „Няма как да има такъв критерий в Закона за енергетиката“, посочи Николов.

"Докато нямаш прехвърляне на собствеността, нямаш сделка. За да имаш прехвърляне на собствеността, трябва да имаш разрешение на КЕВР“, контрира Бойчев.

Споровете между двете партии днес показаха, че и двете имитират политическа воля да спрат купуването от ЧЕЗ от скрит зад Гинка Върбакова собственик и за да заблудят хората пренасят спора върху значително по-маловажния въпрос може ли или не КЕВР да спре сделката. Все пак, Народното събрание е законодателният орган, от който зависи КЕВР и всеки друг орган какви правомощия да има и ако ГЕРБ и БСП действително искат да спрат офшорна или скрита собственост на ЧЕЗ у нас, те могат да направят закон, който да защити националния и публичния интерес.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...