Розопроизводителите се отказаха от протести - 24novini.bg

Розопроизводителите се отказаха от протести

20.05.2018 | 18:06
(0 гласа)

Розопроизводителите прекратяват протестите си. Това съобщи Зара Клисурова - председател на браншовия съюз на розопроизводителите, цитирана от БНР след тричасови преговорипри министъра на земеделието Румен Порожанов.

На нея присъстваха представители на производителите, на берачите и на дестилаторите на розочо масло.

Две дестилерии в Казанлъшко са поели ангажимент да изкупят допълнителни количества розов цвят, за да не се стигне до унищожаването му.

Според протестиращите цените на розите тази година са три пъти по-ниски отколкото миналата година и това води до загуби за земеделците и изкореняване на розови насаждения.  Берачите подозират, че дестилериите са се картелирали за ниски цени помежду си. 

От десталариите обаче посочват, че причината за ниските цени е свърхпроизводството на розов цвят тази година, заради новите насаждения и хубавото време.

 

"Целта на днешната среща е да се разграничат коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари", смята земеделският министър Румен Порожанов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...