Екоминистърът: Няма проблем за строителство на АЕЦ "Белене" - 24novini.bg

Екоминистърът: Няма проблем за строителство на АЕЦ "Белене"

Министър Нено Димов защити проекта " АЕЦ Белене" с аргумента, че не е опасен от екологична гледна точка Министър Нено Димов защити проекта " АЕЦ Белене" с аргумента, че не е опасен от екологична гледна точка Нова тв
22.05.2018 | 10:54
(0 гласа)

„Щом има действаща оценка за въздействието, това означава, че от екологична гледна точка не е опасно да се построи АЕЦ „Белене”, каза екоминистърът Нено Димов в ефира на Нова по повод размразения проект на правителството за строеж на атомната електроцентрала.

Новината предизвика остри реакции от страна на десните, които днес организират протест пред Министерския съвет по повод решението. Контрапротест пък организират привържениците на "Белене", зад които стоят управляващите и опозицията от БСП, която от десетилетия се бори за продължаване на "Белене".

До момента проектът глътна 3 милиарда лева на българския данъкоплатец, с които беше платено от правителството на Бойка Борисов поръчаното от БСП оборудване на руската компания.

"Имаме всички документи и процедурата е спазена" обаче, заяви Нено Димов днес в ефира, настоявайки, че няма екологичен риск.

Той заяви, че има оценка за въздействието върху околната среда относно проекта за АЕЦ „Белене”. Тя е спазила изцяло международното законодателство, включително българското, повтори Димов.

Относно мястото, където ще бъдат съхранявани отпадъците, по думите му, е въпрос, от компетенциите на Министерството на енергетиката.

Прехвърлянето на топката между единия министър на премиера Борисов - Нено Димов (на околната среда), и другия - Теменужка Петкова (на енергетиката) във връзка с проекта "Белене" проъдлжава откакто е размразен проектът. Дали двамата са принудени да оправдават действията на правителство, което изпълнява не програмата си, а непублични икономически и политически интереси или го правят по вътрешна убеденост е въпрос на допълнителни анализи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...