Обещано от министър: "Хемус" ще бъде построена предсрочно - 24novini.bg

Обещано от министър: "Хемус" ще бъде построена предсрочно

Магистрала "Хемус" ще бъде завършена предсрочно, обеща регионалният министър в Търново Магистрала "Хемус" ще бъде завършена предсрочно, обеща регионалният министър в Търново
29.05.2018 | 11:24
(0 гласа)

"Магистрала „Хемус“ ще бъде завършена с година по-рано, до началото на 2024 г. Успяхме да съкратим сроковете." Това обяви във Велико Търново днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. До края на 2021 г. ще бъдат завършени нови 160 км от магистралата, каза още той.

 

 Николай Нанков напомни, че вече започна строителството на нови 9,3 км в участъка от Ябланица до п.в. „Боаза“ от дългата общо 420 км магистрала, от която в момента са в експлоатация 170 км.

 

"Индикативният срок за завършването на този участък е 2 години, но имаме уверението на строителите и на Агенция „Пътна инфраструктура“, че ще бъде съкратен на година и шест – седем месеца", съобщи Николай Нанков.

От думите на регионалния министър стана ясно, че вече приключва проектирането на 52-километровия участък от п.в. „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч. Проектът предвижда удължаване на трасето с 2 км, но ще бъдат спестени около 200-300 млн. лв. от държавния бюджет.

"Очакваме тръжните процедури за избор на строител да стартират през месец август и още в рамките на 2020 г. тези 52 км да бъдат изцяло изградени", изрази увереността си той.

Предвижда се през месец август да стартира търг за инженеринг за други 85 км от магистралата – от разклона за Плевен и Ловеч до разклона за Русе и Велико Търново, каза още Николай Нанков и допълни, че се очаква този участък да е готов през 2021 г. "Така до края на 2021 г. от магистрала „Хемус“ е реалистично да бъдат завършени общо около 160 км", обеща той.

"В най-изостанала фаза като процедури е 90-километровият участък от магистралата от разклона за Русе и Велико Търново до п.в. „Буховци“, но след като проектът премине през всички нормативни процедури по устройствено планиране, екологични и вещни процедури, той може да бъде завършен до началото на 2024 г.", посочи министърът.

Той допълни, че до два – два и половина месеца се очаква да стартира реалното строителство и на най-западния участък от 16,3 км на магистралата – между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...