Съдът на ЕС: Бабите имат право да участват в живота на внуците - 24novini.bg

Съдът на ЕС: Бабите имат право да участват в живота на внуците

31.05.2018 | 17:40
(0 гласа)

Съдът на ЕС в Люксембург взе решение в полза на всички баби и дадовци в Европа, а именно, че имат право на лични отношения с внуците си. В решението на съда има българска след, тък като именно българският Върховен касационен съд е задал преюдициално питане към Люксембург, съобщи юридическият сайт news.lex.bg. 

 

ВКС отправя питането си заради дело, заведено то българска баба. Нейната дъщеря е женена за грък, но се развежда и внучето й остава при баща си в Гърция. Бабата обаче настоява да има право да продължи да вижда детето толкова, колкото и преди - един път месечно за събота и неделя и през ваканциите за две-три седмици. 

 

Тъй като казусът е международен, върховният съд се обръща към европейския, а пък европейските съдии решават недвусмислено, че децата трябва да може да подържат лични отношения с други важни за развитието им роднини освен ордителите, каквито именно са бабите и дядовците. 

 

Така че следващият път, в който свекърва ви поиска да види децата, помислете преди да й откажете. Тя може да се позове на европейско решение. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...