Невидимите за държавата деца  - 24novini.bg

Невидимите за държавата деца 

12.06.2018 | 20:20
(3 гласа)

Вече две седмици на служебния вход на парламента има палатков протест на майките на деца с увреждания, които се борят за бъдещето на децата си. 

 

Децата им са невидими за държавата, както самите те казват, а по същия начин и те са невидими за политиците. Едва петима от всичките 240 народните представители са изслушали исканията им.
Когато вчера протестът им най-накрая влезе в сутрешните блокове, това разгневи премиера Борисов, който уволни министъра на труда и социалната политика, а след това го върна на поста му.

 

Не искам да виждам палатки навсякъде. Да си решават проблемите мирно и от домовете, обяви премиерът Борисов след като майките обявиха, че ако министър Бисер Петков не бъде върнат на работа, ще поискат оставката на самия Борисов.

Палатката в София всъщност е една. При нея винаги можете да видите част от тези майки. Въпреки жегата, те са в черно, траурно, защото „Системата ги/ни убива“, но не губят куража си и надеждата, че могат да я променят. Те не чакат някой да ги потърси, да падне помощ от небето, а се оправят сами. Избрали да отгледат децата си, вместо да ги оставят в институция, майките на деца с увреждания искат държават да спре да се прави, че не забелязва проблема.

 

На палатката има майки с малки деца с различни увреждания, като Даун например, които искат децата им да могат да посещават нормално учебно заведение. Има и други – майки на т.нар. вечни деца, физически развити мъже на 28 години с развитие на 8-годишно дете, които се надяват на някакъв вид подкрепа като временна работа или майки на 35-годишни напълно обездвижени жени, които умират от страх да не умрат преди тях и да ги оставят буквално на произвола на съдбата.

Към протеста се присъединяват все повече майки, които са решени да се борят със системата, не за себе си, а за децата. Палаткови протести има в още няколко града в страната –Варна, Бургас, Добрич, Русе, като очакванията са броят им да расте.

Протестиращите искат закон за личната помощ, който те определят като жизнено важен за децата им и който ще позволи на родителите да се грижат за децата си. Няма да се откажем, няма да съберем палатките докато не видим закона в Народното събрание, споделят те.

Майките не искат повече пари, а ефективно и разумно харчене на средствата, които държавата отделя за децата с увреждания. Все още не е направена финансовата рамка на закона за личната помощ, който е подготвен съвместно с омбудсмана Мая Манолова, но майките са категорични, че той няма да доведе до сериозни харчове от държавния бюджет.

 

От разговора ни с тях стана ясно, че няма сериозен интерес към протеста им от страна на политическите партии. Едва след вдигането на шум и оставката на министъра, ги е изслушал и председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. Те очакват диалогът с министерството на труда и социалната политика да продължи и законът да бъде приет от народните представители, в противен случай се заканват протестите да не спират.

Те не искат политизиране на протеста, а реални действия. И БСП са били на власт, но не са променили системата, сега ни подкрепят, но предложенията им не се приемат в парламента. Искаме промяна в позицията на мнозинството, казват майките.

Най-голямото им искане е хората с увреждания да получат шанс за интеграция в обществото чрез по-достъпна среда, да има центрове и специализирана помощ като логопеди и рехабилитатори.
Но най-вече искреното им желание е децата им да са видими за обществото.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...